Header.jpg
logo wit_Tekengebied 1.png

De toekomst van een leefbare wereld is een kwestie van kiezen. Kijk het debat terug en weet wat je kiest.

HET DEBAT

TERUGKIJKEN

 
 

HET IS TIJD

VOOR BIODIVERSITEIT

Kijk in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen naar het Groene Verkiezingsdebat. Politici verdedigen hun verkiezingsprogramma op thema’s als klimaatverandering en biodiversiteitsherstel. Belangrijk, want de keuzes van nu zijn essentieel voor de toekomst.

 

Het debat werd op donderdag 4 maart 2021 live uitgezonden vanuit Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Kijk de livestream terug en weet wat je kiest.

symbolen los oranje-02.png
1.png
Groene verkiezingsdebat2021.jpg

PROGRAMMA

VAN HET DEBAT

Politici en jongeren gingen in debat over groene onderwerpen zoals klimaat, natuur, biodiversiteit en circulariteit. Ze bespraken oplossingen voor klimaatverandering, discussieerden over hoe we biodiversiteitsverlies ombuigen tot -herstel, zochten naar mogelijkheden voor duurzame voedselproductie, en nog veel meer.

Dagvoorzitter Milouska Meulens modereerde het debat en de Kiesmannen zorgden voor vertier en een kritische noot.

 
 

SPREKERS

Politici van twaalf partijen hebben hun deelname aan het Groene Verkiezingsdebat bevestigd. Lees hier meer over hen, over de experts, over onze moderator Milouska Meulens en over De Kiesmannen.   

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

 
Groene verkiezingsdebat2021-8.jpg
GettyImages-1279365974.jpg

De Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart zijn bepalend voor de toekomst en de jongere generaties moeten leven met de keuzes die wij nu maken. Daarom zijn jongeren expliciet betrokken bij de inhoud van het Groene Verkiezingsdebat. 

 

In het project JongerenXNaturalis komen twee werelden samen: wetenschap en activisme, hart en hoofd, analyse en empathie, strategie en verbeelding. Vanuit een gedeelde urgentie vullen ze elkaar aan. Met een mix van wetenschappers en jongeren zijn krachten gebundeld richting de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Samen hebben zij een manifest geschreven met oplossingen voor een leefbare wereld. Dit manifest is het vertrekpunt van het Groene Verkiezingsdebat.

 

JongerenXNaturalis wordt mede mogelijk gemaakt door ASN Foundation.

X

symbolen los oranje-06.png

NATURALIS

JONGEREN

Op donderdag 4 maart organiseerden IUCN NL en Naturalis voor de tweede keer een Groen Verkiezingsdebat. Het eerste Groene Verkiezingsdebat vond in februari 2017 plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Ook daar kregen woordvoerders van de politieke partijen de kans om de degens te kruisen over de beleidsvoornemens op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur. Opnieuw voelden wij de urgentie om het debat te voeren over groene thema’s in de partijprogramma’s. De eerste editie trok ruim 1500 kijkers (fysiek en online) en plantte het zaadje voor het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Daarom waren zij nu ook medeorganisator van het debat.

Groene verkiezingsdebat2021-11.jpg

HET GROENE

VERKIEZINGSDEBAT

VAN HET GROENE VERKIEZINGSDEBAT

INITIATIEFNEMERS

symbolen los WIT-07.png
logo.png

Samen voor biodiversiteit is het motto van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Natuurorganisaties, boeren, burgers, wetenschappers, banken, overheden en bedrijven zetten zich samen in voor biodiversiteitsherstel in Nederland.

De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.

In 2018 verenigden 19 partijen zich om samen te werken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Met nu al 70+ partners en 65+ supporters is de beweging voor herstel van de biodiversiteit in Nederland groeiende.

IUCN NL is de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), ‘s werelds grootste en oudste unie voor natuurbescherming. IUCN NL vormt het platform voor 38 IUCN-lidorganisaties en werkt actief samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns Amerika, Nederlandse lidorganisaties en andere delen van IUCN aan het veiligstellen van belang-rijke natuur en biodiversiteit in die regio’s. Samen ontwikkelen we inter-nationale samenwerkingsprogramma’s en trekken we financiering aan van verschillende donoren.

IUCN netherlands eng [Omgezet]-01.png

Deltaplan

Biodiversiteitsherstel

logo_Naturalis_rood_rgb_249-66-58.png

Naturalis Biodiversity Center is hét nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Met de 42 miljoen objecten tellende natuur-historische collectie, kennis van honderden onderzoekers en data bestuderen we al 200 jaar het leven op aarde. Alles in de natuur hangt samen en balans is van levensbelang voor het voortbestaan ervan. En dat is nu belangrijker dan ooit. In het in 2019 geopende museum ontvangt zo’n 400.000 bezoekers per jaar.